Yatalak Hasta Bakımı
Hasta bakımı oldukça zahmetli bir iş olabilmektedir ve hastaların bakımı sırasında oldukça dikkatli davranılmalıdır. Yatalak hasta bakımı, hasta bakıcıların en zorlandığı konulardan biri olarak bilinmektedir. Hareket edemeyen hasta kendi kişisel ihtiyaçlarını karşılayamaz ve kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmek üzere başkalarına ihtiyaç duyar. Hasta bakıcı hizmeti bu gibi durumlarda hasta yakınları tarafından tercih edilebilir bir meslektir. Gerekli bakım eğitimine sahip bireyler hastanızın ihtiyacı olan tedaviyi ve bakımı kolayca sağlayabilirler. Yatalak ve felçli hastaların bakımını gerçekleştirmek üzere özel kurs programları bulunmaktadır ve hayatının büyük bir kısmını hastaya ayırabilecek bireyler bu programa katılabilirler. Hasta ve hasta bakıcı arasında kurulacak bağ oldukça önemlidir. Hasta bakıcı, hastanın kendini güvende hissetmesine ve bulunduğu ortamdan hoşnut olmasına yardımcı olmalıdır. Hastanın kendini hasta bakıcıya karşı bir yük olarak hissetmesi oldukça yıkıcı olabilmektedir. Bu sebeple hasta bakımı hasta ile iletişim içerisinde olarak yapılması gereken bir konudur. Bu durumda hasta bakımı gerek fiziksel gerek ruhsal olarak özen gösterilerek yapılması esas olan bir bakım şeklidir.
Ömrünün kalan kısmını yatağa bağımlı olarak geçirmek her insan için oldukça yıkıcı olabilmektedir. Yatalak hasta bakımı profesyonel ekipler tarafından yapılmalıdır. Yatağa bağımlılık gösteren hastanın diğer hastalara göre durumu daha stabil olacaktır. Bu tip hastalar sürekli doktorları ile irtibat halindedirler. Kişisel bakım ve hastanın bulunduğu odanın sterilize edilmesi hasta bakıcının aksatmaması gereken konulardır. Hastanın bakımı kontrollü ve düzenli olmalıdır. Hasta bakımı disiplin ve büyük oranda sorumluluk gerektiren bir hizmettir. Özellikle bilinci yerinde olan yatağa bağımlı hastalara özenli davranılması şarttır. Hasta, yatak ve çarşafları değişmediğinde veya odanın atmosferinden hoşlanmadığında oldukça huysuz olabilmektedir. Bunun önlenmesi üzere hasta bakıcı bu tip detaylar konusunda dikkatli olmalıdır. Beslenme sonrasında hastanın rahatsızlık duymaması üzere ağız bakımı yapılması şarttır. Hastanın ağzını rahatsız etmeyecek gargaralar ve özel karışımlar bu tip uygulamalarda kullanılabilir. Hasta bakıcı, hastada oluşabilecek deri kurumasına karşı hastanın vücudunu düzenli olarak nemlendirmelidir. Yatak içi ve dışı hareketlendirme hastanın daha iyi hissetmesine ve kaslarının açılmasına sebebiyet verecektir.
Bir önceki yazımız olan Referanslı Çocuk ve Bebek Bakıcıları başlıklı makalemizde Çocuk bakıcısı, Çocuk bakıcısı bulmak ve Çocuk bakıcısı eğitimi hakkında bilgiler verilmektedir.