Blog

Dozen of articles. Improve your lifestyle now!

Yaşlılıkta Ev Düzeni

Yaşlılıkla birlikte hayatınızda pek çok şey değişir. Bunlardan birisi evinizin düzenidir ve yaşlılık için mevcut evinizi tekrardan tasarlamanız, değiştirmeniz gerekebilir. Böylelikle gündelik yaşamda işlerinizi kolaylaştıracak ve yaşlılığın getirdiği zorluklara karşı koyabilirsiniz. Yaşlılıkta ev düzeni tüm bunların yanı sıra yaşlılıkla beliren hastalıklara karşı da size kolaylıklar sunacaktır.

Evinizin düzeni yaşlılık için uygun olmayabilir. Eşyalar yüksek raflarda, mutfak dolapları ulaşılmayacak yerde bulunabilir ya da lavabo-banyo kullanım açısından elverişli olmayabilir. Yaşlılıkla birlikte beliren rahatsızlıklarına karşı ev düzeninizi gözden geçirmenizde fayda var. Örneğin Alzheimer gibi hastalıklarda unutkanlık baş göstereceğinden veya eski anılarınızı yeniden yaşıyormuşçasına davranacağınızdan eşyalarınızı göz önünde, her seferinde bulabileceğiniz yerlere koymalı, kullanım açısından zararlar doğurabilecek kesici, yanıcı, yakıcı alet ve sıvıları gözden kaldırmalısınız. Mutfakta ise yanlış gıdalar neticesinde zehirlenmeleri engellemek için temizlik ürünlerini kaldırmalı hatta kaldırdığınız rafa ilgili ürünlerle ilgili notlar asarak bir tür uyarıcı kullanmalısınız. Evdeki eşyaların dağınıklığı sizi yoracağından dağınıklığa sebep olacak gereksiz eşyalardan uzaklaşmalı, size acı hatıralar anımsatacak eşyaları da kaldırmalısınız. Böylece kendinizi daha rahat hissedebilirsiniz.

Sadece yaşlılıkta ev düzeni iç düzen olarak değil dışarısı için de önemlidir. Oturduğunuz binanın çok katlı olması sizi yorabileceği gibi gürültülü olması da katlanılmaz gelecektir. Sakin, gürültüden uzak ve rahatlıkla girip çıkabileceğiniz bir ev tercihi sizi rahatlatacaktır. Bunun yanı sıra ev içi gerekli işleri yapmak, örneğin yemek ya da bulaşık-çamaşır gibi işleri yapmak için yardım almanız gerekecektir ve bunun için sizi rahat hissettirecek ve yabancılık çekmeyeceğiniz bir bakıcının bulunması yararınıza olacaktır. Şayet yakın çevrenizden birileri yanınızda bulunuyorsa işiniz daha kolay olacaktır.

Lavabo ve banyo kullanımı ise yaşlılığınıza ve beliren hastalıklara göre önem kazanacaktır. Şayet kendi tuvaletinizi ve banyonuzu göremez durumdaysanız yardıma ihtiyaç duyacaksınızdır. Ama her halükârda lavabo ve banyonun ferah olacağı, sıcak suyun bulunduğu ve hijyenik koşullarda olmasına özen gösterilmelidir.

Yaşlılıkta ev düzeni, artan koşullara göre belirlenecek olup evinizi sade bir tasarımla döşemeniz ve gereksiz eşyalarınızı kaldırmanız sizi rahat hissettirecektir. Çiçek veya kuş-balık gibi bakımı kolay hayvanların evinizde bulunması sizi dinlendirecek, gereksinim duyduğunuz dinginliği sağlamanıza yardımcı olacaklardır. Unutulmaması gereken eviniz sizin yaşadığınız yerdir ve kolaylık-kullanım açısından en rahat edecek şekilde tasarım etmelisiniz.

Bir önceki yazımız olan Parkinson Hastalığına Önlemler başlıklı makalemizde Parkinson, Parkinson Hastalığı ve Parkinson Hastalığına Önlemler hakkında bilgiler verilmektedir.

Comments for this post are closed.

Hasta Bakıcı Seçimi Uzun Soluklu Bir Hayat Tarzı Seçimidir

Aile içerisinde hasta birisinin olması, en küçük rahatsızlıkta bile tüm bireyleri etkilerken, bir de daha büyük …

Hasta Bakıcı ve Önemi

Hastalık, iki farklı kaynaktan meydana gelir: genetik faktörler, çevresel şartlar. Bazen de çevresel şartlar nedeniyle …

Hasta Bakıcı Kimdir ve Nasıl Olunur?

Bir hastanın bakımı, onun tedavi sürecinin olmazsa olmaz bir parçasıdır. Özellikle ağır hastalıklarda bu bakım …