Nasıl Hasta Bakıcısı Olunur?
Hasta bakıcısı olmak sadece karar vermek ile olan bir durum değildir fakat bu, sürecin başlangıcıdır. Bilinmelidir ki her durumda hasta bakıcılık, özveri ve çaba isteyen bir iş koludur. Hasta bakıcılar tıp merkezlerinde ve hastanelerde, rehabilitasyon ve fizik tedavi merkezlerinde, yaşlı ya da çocuk bakım evlerinde, ihtiyacı olan bireylerin kendi evlerinde ve daha pek çok yerde çalışabilmektedir. Bunların, en büyük ortak noktası hepsinin kapalı ve sağlığa uygun ortamlar olması gerekmesidir. Birlikte çalışılan hasta ya da kurumun kuralları gereğince çalışma saatleri düzenli olabildiği gibi esneklik de gösterebilmektedir. Vardiyalı çalışma, tüm gün hizmet verme ya da tatil günlerinde çalışmak sık sık hasta bakıcılardan beklenen durumlardır.
Hasta bakıcılar iletişim yetenekleri çok yönlü olan kişilerden seçilir çünkü hem hasta ile uygun şekilde iletişim kurması hem de kişinin durumu hakkında hasta yakınları ve doktoru ile devamlı iletişim halinde olması gerekmektedir. Her bir taraf ile görüşürken uygun yöntem ve kelime seçimi anlaşılmak açısından önemlidir. Hasta bakıcı hareketli hayata uyum sağlayacak şekilde hızlı karar almalı ve her detaya dikkat etmelidir.
Hasta bakıcısı olmak için gerekli eğitimler tamamlanmalıdır. Bu eğitimler meslek ya da teknik liselerden veya yüksekokullardan örgün eğitim çatısı altında tamamlanabilmektedir. Ayrıca kişiler uygun eğitim altyapısına sahip oldukları takdirde, danışmanlık hizmetlerinin, devlet kurslarının ve sertifika programlarının verdiği eğitimlerle de pek çok yerde çalışabilecek yeterlikte hasta bakıcılar olabilmektedirler. Eğitimi örgün öğrenimden alabilmek için kişiler ilköğretimden mezun olduktan sonra gerekli devlet sınavlarına girerek aldıkları puan ile ilgili meslek liselerini veya teknik liseleri tercih etmelidir. Yükseköğrenimde ise yine devletin öngördüğü üniversite sınavlarına girerek üniversitelerin uygun bölümlerini ya da açık öğretim fakültelerinin ilgili programlarını tercih etmelidir. Lise eğitimleri dört yıl iken önlisans programları iki yıl sürmektedir. Eğitim sertifikaları da özel kurumlar ve evde hasta bakımı için oldukça uygundur. Bu eğitimler bir araya getirdiğinde ya da üzerine farklı alanlardan eğitimler katıldığında hasta bakıcılar sağlık sektöründe yöneticilik gibi farklı alanlarda da başarı gösterebilirler.
Bir önceki yazımız olan Hasta Bakıcısı Olmak İsteyenlerde Aranan Özellikler Nelerdir? başlıklı makalemizde hasta bakıcısı, hasta bakıcısı olmak ve hasta bakıcısı şartları hakkında bilgiler verilmektedir.