Blog

Dozen of articles. Improve your lifestyle now!

Herkes Hasta Bakıcı Olamaz

Hayat, umulmadık zamanlarda acı tatlı sürprizlerle karşılaştırır bizi. Hiç istemeyiz ama günün birinde bir yakınımız, bir tanıdığımız veya tanıdığımızın bir yakını için hasta bakıcı bulmak durumunda kalabiliriz. Yardıma ihtiyacı olan kişi, bedensel bir rahatsızlık nedeniyle yaşamını yatağa bağlı olarak sürdürmek zorunda kalmış olabilir, bazı temel ihtiyaçlarını kendi başına gideremeyecek bir durumda bulunabilir veya bedenen iyi durumda olmakla birlikte zihinsel problemleri nedeniyle sürekli gözetim altında tutulması gerekiyor olabilir. Hatta bazen, zihinsel durumumuz gayet iyi olmasına rağmen, geçici veya kalıcı bir bedensel rahatsızlığımız nedeniyle kendimiz yardıma ihtiyaç duyabiliriz.

Böyle durumları sakince karşılamak, “elbet bir çözümü, bir kolayı vardır” biçiminde düşünmek en iyisi olacaktır. Çağımızda hasta bakıcı diye bir meslek ve bu meslekten insanları bünyesinde barındıran, hastanın ihtiyaçlarını ve bakıcının özelliklerini göz önünde bulundurarak bakım işini en uygun biçimde çözen organizasyonlar var.

Ancak, bakım işini basit bir iş olarak görmemek gerekir, herkes hasta bakıcı olamaz. Örneğin bakıma ihtiyaç duyan kişi, çocuk veya yaşlı olabilir; çocukların ve yaşlıların psikolojileri farklıdır, kimi aşırı derecede hassasken bazıları da inatçı olabilir. Çoğu hastanın belirli saatlerde ilaç alması veya özel bir beslenme programına uyması gerekir. Öte yandan, yaşanmakta olan hastalık, bakıma ihtiyacı olan kişide büyük ihtimalle, fazladan bir moral bozukluğu, kırgınlık ve sıkıntı oluşturacaktır. Kendi ihtiyaçlarını görememek ise ayrıca psikolojik problemler oluşturabilir. Bunlara benzer durumlar nedeniyle, bakıcının her şeyden önce sabırlı ve şefkatli bir kişi olması gerekir. Bakıcının sabrı ve şefkati, bakım sürecinin daha problemsiz geçmesini sağlar, hastayı ve yakınlarını bezdiren bir hale gelmesini engeller. Hatta örneğin geçici bir rahatsızlık yaşanmaktaysa, bakıcının olumlu yaklaşımı, iyileşmenin daha kısa sürede ortaya çıkmasına yardımcı olabilir.

Bakıcıların taşıması gereken diğer bir özellik de, hastalık ve tedavi şekliyle ilgili olarak doktorun aktaracağı bilgileri anlayacak ve uygulayabilecek kapasitede olmasıdır. Örneğin ortopedik bir rahatsızlık söz konusu ise, doktor tarafından bazı hareketlerin kesinlikle yapılmaması söylenmiş, iyileşmenin daha çabuk olması için bazı egzersizler önerilmiş olabilir; bakıcının anlatılanları anlaması ve özenle uygulaması gerekecektir. Bu konudaki yeterlilik, biraz kişinin kapasitesi ve yetenekleriyle, biraz da deneyimiyle ilgilidir.

Her alanda olduğu gibi, bu alanda da profesyonel kişi ve kurumlara ulaşmak en doğru tercih olacaktır. Hastalık veya bakıma ihtiyaç duyulması tabi ki üzücü bir durumdur. Ama profesyonel destekle, çok sıkıntılı olabilecek bu süreç, tahmin edilenden çok daha rahat bir şekle dönüşecek ve içiniz rahat olacaktır.

Bir önceki yazımız olan Bir Meslek Örneği: Hasta Bakıcılık başlıklı makalemizde hasta bakıcı, Hasta Bakıcılık ve Hasta Bakıcılık yapma hakkında bilgiler verilmektedir.

Comments for this post are closed.

Hasta Bakıcı Seçimi Uzun Soluklu Bir Hayat Tarzı Seçimidir

Aile içerisinde hasta birisinin olması, en küçük rahatsızlıkta bile tüm bireyleri etkilerken, bir de daha büyük …

Hasta Bakıcı ve Önemi

Hastalık, iki farklı kaynaktan meydana gelir: genetik faktörler, çevresel şartlar. Bazen de çevresel şartlar nedeniyle …

Hasta Bakıcı Kimdir ve Nasıl Olunur?

Bir hastanın bakımı, onun tedavi sürecinin olmazsa olmaz bir parçasıdır. Özellikle ağır hastalıklarda bu bakım …