Hasta Bakıcısı ile Rahatsızlıklara Elveda!
Yaşantımızı devam ettirdiğimiz alanlarda hastanın tek başına gerçekleştiremediği ihtiyaçlarına yardım ederek, bakımını üstlenen meslek grubu çalışanlarına hasta bakıcı denir. Hastanede doktor ve hemşirelerin vermiş olduğu görevleri eksiksiz yerine getirmesi hastanın geri kalan süreçleri sorunsuz geçirmesi bakımından çok büyük öneme sahiptir. Bakımını üstlendiği kişinin, sağlık sorunları nedeniyle gerçekleştiremediği işleri yapması bakımından hastanın eli, koludur. Sürekli gelişen tıp yöntemleri sayesinde meslek grubunun da geçmişe oranla daha fazla mesleki yeterliliğe sahip kişilerden oluştuğunu görürüz. Hasta bakıcının, hastaya verilen ilaç ve malzeme bilgisine sahip olması gerekir. Hasta için kullanılacak malzemeleri kullanmadan önce kontrol ederek, hastanın kullanabileceği şekilde hazırlanmasını sağlar. İlaçların doğru şekilde ve doğru zaman diliminde verilmesi önemlidir. Hasta, kendi işini gerçekleştiremediği için hijyen durumu ile de ilgilenmek durumundadır. Bireyin odasını havalandırma, yatağında ki çarşafı değiştirmesi gerekmektedir. Hastanın vücut temizliğini yaparak, günlük yapılması gereken egzersizleri gerçekleştirir. Hastanın hareket kabiliyetini kazanması için masaj yapar. Hastanın günlük beslenmesini sağlayarak, hasta için nöbet tutması gerekebilir. Hastanın hareket kabiliyeti çok düşük olması nedeniyle oluşabilecek ani durumlara tepki gösterememe nedeni ile ilk tedavi süresinin uzamaması için nöbet tutulabilir.
Genel anlamda meslek grubunun yapacağı görevleri incelendikten sonra kişinin kendisinde var olması gereken birtakım özelliğini inceleyelim. Bireyin öncelikle yardımsever, hoşgörülü, sabırlı olması gerekir. Bakmakla yükümlü olduğu grup, temel ihtiyaçlarını gerçekleştiremeyen kişilerden oluşması nedeniyle sorumluluk duygusunu beraberinde getirmektedir. İlk yardım eğitimi ise; çalışan kişilerin ani gelişen rahatsızlıklarda ilk müdahaleyi yapabilmesi bakımından oldukça önem kazanır. Son dönemlerde özellikle erkek çalışanların sayıca artmaya başlaması, erkek hastalarının bakımlarında son derece yükü hafifleten etmenlerden birisi haline gelmiştir. Erkek hastaların, temel ihtiyaçlarını bayan bakıcıların eşliğinde gerçekleştirmesi zor bir durumdur. Erkek bakıcıların meslekte görev almaya başlaması ile bu durum etkisini olumlu yönde azaltır. Hasta bakıcıların çalışma ortamları hijyenin üst seviye de olduğu yerlerdir. Hastane, poliklinik, fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezi, huzur evi, kreş, ev bazı çalışmakta olduğu yerlerdir. Çalışma koşulları içerisinde bazen yatılı olduğu gibi, bazen dönüşümlü olarak da çalışabilmektedirler. Meslek grubu, kişilerin bakımını üstlenmesi nedeniyle gerekli olan fizyolojik ve anatomi bilgisine sahip olması hastanın gelişimi için önemlidir. Bakıcıların bu anlamda rastgele seçilmesinden daha çok geçmişte yapmış olduğu iş ve çalışmalara bakılarak alınmasında hastanın sağlığı için önemli avantajları beraberinde getirir. Bunu aileler danışmanlık hizmeti veren bürolarla iletişime geçerek sağlayabilir.
Bir önceki yazımız olan Duygusal Açıdan En Zor Mesleklerden Biri Olarak, Hasta Bakıcılık başlıklı makalemizde hasta bakıcı, Hasta Bakıcılık ve Hasta Bakıcılık yapma hakkında bilgiler verilmektedir.