Hasta Bakıcısı ve Hasta Arasındaki İlişki Nasıl Olmalı
Günümüzde hastalıklar bir hayli çoğalmış durumda. Her an bir hastalığa yakalanabilir ve yatağa mahkûm olabiliriz. Birçok hastalık artık insanları hareket edemez hale getiriyor. Demans hastalığı zamanla kasların işlevlerini azaltarak hareket etmenizi engelleyerek yardıma muhtaç bir hale getiriyor. Bu hastalığa yakalanan insanların tedavi süreçleri uzun olduğu için yardıma ihtiyaç duyuyorlar. Bu tedavi süreçlerinde aile yetersiz kalabilir ve bir hasta bakıcısına ihtiyaç duyulabilir.
Güvenilir ve eğitimli bir hasta bakıcı bulmak günümüzde biraz zor ancak bu hizmeti sağlayan birçok köklü kuruluş bulunuyor. Size düşen görev gerekli araştırmaları yapmak ve size en uygun hasta bakıcısını tutmak. Bu hizmeti veren birçok kuruluş var ancak çoğu resmi kuruluşlar değil. Bunlara dikkat etmeniz hastanın bakım sürecini önemli düzeyde etkileyecektir. Hasta bakıcısının bu işi yapabilmesi için alması gereken belgeler ve izinler vardır bunlara çok dikkat etmelisiniz. Birçok resmi olmayan kuruluş sahte evrak hazırlayarak sizleri kandırabilirler. Bunun sonucunda hasta bakıcı acil bir durumda yapılması gerekenleri bilmez ve hastayı ölüme kadar götürebilir.
Hasta bakıcılarının belli başlı görevleri bulunmaktadır. Bu görevleri yerine getirmesi halinde hastanın tedavi süreci daha sağlıklı bir şekilde ilerler. Ancak yerine getirmez ise hasta daha kötü bir hal alabilir. Hasta bakıcıları hastanın ihtiyaç duyduğu ilaçları düzenli bir şekilde doktorun belirttiği saatlerde hastaya vermelidir. Bu saatler aksatılır veya ilaçlar eksik ya da fazla şekilde verilirse sorunlar meydana gelebilir. Hasta bakıcıları bunları zamanında yaralamalıdır. Demans hastalığına yakalanan insanların hareket etmesi zorlaştığı ve zamanla hareket edemez hale geldikleri için onların bakımları daha zor bir süreçtir. Hasta bakıcıları hastaların durumlarına göre yatak pozisyonlarını değiştirmelidir. Hastanın bulunduğu alanı havalandırmalı ve aydınlatma araçlarını duruma göre değiştirmelidir. Hasta bakıcısının bir diğer görevi ise yatalak hastaların günlük ihtiyaçlarını karşılamaktır. Bu ihtiyaçların içinde giyinme ve günlük beslenme ihtiyaçlarının en iyi şekilde karşılanmasıdır. Demans hastaları ve Alzheimer hastalarının bakım süreci zorlu bir süreç olduğu için bu dönemde hastalara anlayışlı ve sabırlı yaklaşılmalıdır. Bu dönemdeki hastalara en büyük iyilik onlara karşı sevgi göstermektir.
Bir önceki yazımız olan Hasta Bakıcısında olması gereken özellikler başlıklı makalemizde hasta bakıcı, hasta bakıcısı ve Hasta Bakıcısında olması gereken özellikler hakkında bilgiler verilmektedir.