Blog

Dozen of articles. Improve your lifestyle now!

Hasta Bakıcı ve Görev Kapsamları

Günümüz de çalışan insan sayısının artmasıyla beraber yeni meslek kolları peyda olmaya başlamıştır. Bunlardan birisi olan hasta bakıcı hem devlet hem özel kurumlar hem de evlerde hizmet veren bir meslek kolu durumundadır. Şimdiler de hasta bakıcı ihtiyacı artmaktadır. Çünkü ev de bakım hizmetlerinin artmasından dolayı insanlar hasta bakıcıya ihtiyaç duymaktadır. Özellikle de çalışan insanlar evde hastaları varsa yetkin birinden yardım almayı tercih ederler.  Tabi bu işi yapanlar da hasta bakıcılardır.

Hasta bakıcı doktorun verdiği talimatlar doğrultusunda hastalara bakan ve hemşirelere yardımcı olan kişidir. Yataktan kalkamayacak kadar hasta olan kişiler iyileşmek amacıyla doktorlardan yardım aldıkları gibi bu insanlara da ihtiyaç duymaktadırlar. Çünkü doktorun görevi yalnızca tedavi süreciyle ilgilenmektir. Ama insanların başka birçok ihtiyaçları daha bulunmaktadır. Bunun için de görev hasta bakıcıya düşer.

Hasta bakıcının görevler hastaneler talimatnamesinde de tanımlanmıştır. Buna göre en başta doktor ve hemşirelerin emirlerini yerine getirmeleri gerekmektedir. Ayrıca hastaların her türlü ihtiyaçları konusunda onlara yardımcı olurlar. İlaçlarını zamanında verirler. Hastaların temizlikleriyle ilgilendikleri gibi odanın da temizliğini yaparlar.  Odayı Hijyenik bir şekilde tutarlar. Ayrıca oda da bulunan yatak, araç, gerek ve çamaşır gibi tüm eşyalara dikkat ederler. Zarar gelmesine izin vermezler.  Kimi zaman da geceleri nöbet tutabilir. Daha bu çerçeve içersinden görev ve sorumlulukları arttırılabilir.

Hasta bakıcı mesleğini icra edecek kişinin kişisel olarak bazı özelliklere sahip olması gerekmektedir. Buna göre en başta insanlara yardım etmeyi seven ve onlarla vakit geçirmeyi seven bir yapıya sahip olmaları gerekmektedir. Sabırlı, hoşgörülü, sevecen, sorumluluk sahibi ve güler yüzlü olmalıdır. Takım çalışmasına uyum sağlayabilecek bir yapısı olması da gerekmektedir. Hastalara psikolojiksel bakımdan da destek olabilecek bir karakteri olmalıdır. Esnek çalışma saatlerine uyum sağlaması gerekmektedir. Yani kısacası bu işin gerektirdiklerini bilerek bu çerçeve içersinde bir rota çizmesi yararına olacaktır.

İlgili bölümlerden eğitimi tamamlamış kişi istediği kuruma başvurusunu yaparak bu mesleği yapmaya başlayabilir. Ama tabi ki görev ve sorumluklarını bilerek mesleğini icra etmesi gerekmektedir.

Bir önceki yazımız olan Hasta Bakıcı İyileşme Sürecinin En Önemli Unsuru Oluyor! başlıklı makalemizde hasta bakıcı, hasta bakıcı bulma ve Profesyonel Hasta Bakıcı hakkında bilgiler verilmektedir.

Comments for this post are closed.

Hasta Bakıcı Seçimi Uzun Soluklu Bir Hayat Tarzı Seçimidir

Aile içerisinde hasta birisinin olması, en küçük rahatsızlıkta bile tüm bireyleri etkilerken, bir de daha büyük …

Hasta Bakıcı ve Önemi

Hastalık, iki farklı kaynaktan meydana gelir: genetik faktörler, çevresel şartlar. Bazen de çevresel şartlar nedeniyle …

Hasta Bakıcı Kimdir ve Nasıl Olunur?

Bir hastanın bakımı, onun tedavi sürecinin olmazsa olmaz bir parçasıdır. Özellikle ağır hastalıklarda bu bakım …