Blog

Dozen of articles. Improve your lifestyle now!

Hasta Bakıcı Eğitimi ve Çalışma Koşulları

Geçtiğimiz yüzyılın başlarından itibaren giderek yaşlanan dünya nüfusu ölçeğinde ilk sıraları gelişmekte olan ülkelerin aldığı dikkat çekmektedir. Son yıllarda demografik olarak Türkiye’de de yaşlanma hızı artmış, buna paralel olarak yaşlı ve hastalara sağlık, bakım ve sosyal hizmetler sağlayan kurum ve kuruluşlar çalışmalarını hızlandırmışlardır. Yaşlı ve hasta bakım programını tamamlamış olan bir hasta bakıcı genel olarak bakıma muhtaç olan kişinin ihtiyaç duyduğu tüm bakım işlerinden sorumlu ve doktor kontrolünde hareket eden sağlık teknikeridir. Türkiye ve KKTC’de 60’ı geçkin yükseköğrenim kurumunda yaşlı ve hasta bakım programı bulunmakla birlikte, ortaöğrenim düzeyinde Anadolu Meslek ve Teknik Liseleri Hasta ve Yaşlı Hizmetleri alanında bakım elemanları yetiştirmektedir. Türkiye’de önemi gittikçe artan profesyonel hasta bakımına, sayıları gün geçtikçe artan danışmanlık şirketleri de destek vermektedir.

İŞKUR’un hasta ve yaşlı bakım elemanları için belirlediği görev ve işlem basamaklarına göre bir hasta bakıcı hasta ve yaşlının vücut temizliğini yapma, hasta ve yaşlının beslenme ihtiyacını karşılama, bakım vereceği hastanın hastalığı hakkında bilgi sahibi olma, hasta ve yaşlıyı kazalardan koruma, düşmelere karşı ev içi önlemler alma, enfeksiyonlardan korunmak için gerekli tedbirleri alma, hasta ve yaşlının tansiyon ve nabzını ölçme, vücudun hareket gereksinimini karşılayacak egzersizler yaptırma, nefes ve hareket çalışmalarını gerçekleştirmelerini sağlama, doktorlar tarafından önerilen tedavi yöntemlerini kullanmalarına/uygulamalarına yardımcı olma, kullanılacak ilaçların takibini yapma, pozisyon verme ve kaldırma, pansuman yapma, ilaçlarını verme, lavman yapma, giyinme soyunmalarına yardım etme, yataklarını yapma ve temizleme, bakım sırasında karşılaşılabilecek acil durumlarda sağlık personeli gelinceye kadar önlem alma, sürekli bakım ve tedavi gerektiren hastalara psikolojik destek sağlama, yaşlı kişilere kişisel ve sosyal sorunlarının çözümünde yardımcı olma, doktor ve resmi dairelerdeki işlemlerinde yardımcı olma, hasta ve yaşlının kendi kendilerine yaşamlarını sürdürmelerine, boş vakitlerini değerlendirmelerine yardımcı olma, hasta ve yaşlının bakımında kişisel sağlık kurallarına uyma, temizlik gereksinimlerini (vücut banyosu veya silme) karşılama, sürekli yatan hasta ve yaşlıda görülebilecek komplikasyonların önlenmesine yönelik tedbirler alma, hasta ve yaşlının sosyal fonksiyonlarını yerine getirmeye yönelik yardımlar yapma ve uğraşıya yönlendirme, Alzheimer hastalığı, beyin damar hastalıkları, Parkinson hastalığı, osteoporoz (kemik erimesi), osteoartrit (kireçlenme) vb. yaşlı hastalıklarının nedenleri, korunma yolları ve yaşlı bireyde oluşturduğu yakınmaları bilme, aile fertlerini bilgilendirme, hasta ve yaşlının yürümeye yardımcı cihazlarını kullanmalarına yardımcı olma gibi yükümlülüklerden sorumludur.

Kişisel olarak bir hasta bakıcı zorlu veya tehlikeli durumlarda soğukkanlı ve sabırlı olmalı, dakik ve düzenli bir şekilde hareket etmeli ve de hastanın mizacına uyum sağlamalıdır. İşe alımlarda öne çıkan diğer unsurlarda bakım elemanının tütün ürünleri kullanmaması, çoğunlukla kadınlara istihdam sağlanması ve de yatılı kalma ve seyahat engeli bulunmayan kişilerin tercih edilmesidir.

Bir önceki yazımız olan Güvenilir Hasta Bakıcı Kimdir? başlıklı makalemizde güvenilir hasta bakıcı, Güvenilir Hasta Bakıcı bulma ve güvenilir hasta bakıcı bulmak hakkında bilgiler verilmektedir.

Comments for this post are closed.

Hasta Bakıcı Seçimi Uzun Soluklu Bir Hayat Tarzı Seçimidir

Aile içerisinde hasta birisinin olması, en küçük rahatsızlıkta bile tüm bireyleri etkilerken, bir de daha büyük …

Hasta Bakıcı ve Önemi

Hastalık, iki farklı kaynaktan meydana gelir: genetik faktörler, çevresel şartlar. Bazen de çevresel şartlar nedeniyle …

Hasta Bakıcı Kimdir ve Nasıl Olunur?

Bir hastanın bakımı, onun tedavi sürecinin olmazsa olmaz bir parçasıdır. Özellikle ağır hastalıklarda bu bakım …