Değişen Dünyada Hasta Bakıcı ve Sağlık
Modern tıp ve sağlık hizmetlerinde hastanın veya bakıma muhtaç bireylerin tedavi ve bakım süreçleri ayrışmaz bir bütünü oluşturmakta, bu ise bilgi ve uzmanlığa dayalı olan farklı ama birbirine sıkı sıkıya bağlı profesyonel ve kurumsal tıbbi hizmetler vermeyi gerektirmektedir. Bu açıdan hasta bakıcı, mesleğinin zorunlu kıldığı eğitim ve bilgi birikimi kadar, sahip olması gereken psikolojik donanım ve insani motivasyonlarla da hastanın iyileşmesi veya yaşam kalitesini yükseltmede çok önemli bir rol oynar.
Hasta bakıcı, hastalığın niteliği, seyri ve evresine bağlı olarak çoğunlukla yatağa mahkûm ya da hastalık sebebiyle engelleri bulunan hastanın bakımını yapmak ile yükümlüdür. Hastanın yemek, içmek, giyinmek, ilaçlarını almak, gerekiyorsa hareket etmek, tuvalete gitmek gibi fizyolojik, günlük ve tedavisinin gereği olan en temel ihtiyaçlarını gidermesine destek ve yardımcı olur. Ancak bunu hekimin tamamen hastaya göre belirlediği tedavi programı ve yönergeleri doğrultusunda yapar ve her türlü tedavi işleminin uygulanmasında hemşirelerin asli yardımcısıdır. Özellikle Alzheimer, felç, kanser, diyabet gibi hastalıklarda, kalp veya sinir sistemine bağlı rahatsızlıklarda, trafik kazası sonucu oluşan yaralanmalar veya kadınlar için doğum sonrası evrelerde bu bakım son derece önem kazanır ve hayatidir.
Kuşkusuz, hasta bakıcı olmak için bu alanda eğitimli ve gerekli donanıma sahip olmak zorunludur. Ülkemizde özellikle meslek liselerinde Hasta ve Yaşlı Bakımı bölümlerinin açılmış olması bu alanda standardı yükselten önemli bir adım olmuştur. Fakat hasta bakıcı, eğitimin yanı sıra hastanın tedavi ve bakım sürecinde ona karşı sergilemesi gereken sabır, hoşgörü, sevecenlik gibi insani yaklaşımlarla tıp etiğinin temelini oluşturan insan hayatı ve onun değeri kavramını içselleştirdiğini de gösterebilmelidir.
Günümüzde hasta bakıcı, dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de hızla gelişmekte olan bir mesleğin icracısıdır. Yaptığı iş, birçok uzman tarafından geleceğin meslekleri arasında sayılmaktadır. Ayrıca hasta bakımının kamu sağlık kurumlarıyla sınırlı kalmayıp yaşlılar, engelliler veya kendi evinde tıbbi bakıma ihtiyaç duyanları da kapsayacak biçimde evde bakım hizmetleri dâhilinde yaygınlaşması ona yeni bir boyut da kazandırmıştır. Bu alanda faaliyet gösteren ve sayıları gün geçtikçe artan özel danışmanlık firmaları, hem hasta ve yakınları için profesyonel hizmet, hem de hasta bakıcı olmak isteyenler için sertifikalı eğitim programları sunabilmektedir. İhtiyaç duyanlar hekimlerine danışarak, onların önerileri doğrultusunda bu kurumlardan yararlanabilir, profesyonel hasta bakıcı hizmeti alabilirler.
Bir önceki yazımız olan İşten Öte Bir Gönül Mesleği, Hasta Bakıcı Hizmetleri başlıklı makalemizde hasta bakıcı, hasta bakıcı hizmeti ve Hasta Bakıcı Hizmetleri hakkında bilgiler verilmektedir.