Blog

Dozen of articles. Improve your lifestyle now!

Alzheimer Yakınlarına Ve Hasta Bakıcılarına Tavsiyeler

Alzheimer’ı çağımızın hastalığı olarak görmek mümkündür. Dünyada yaklaşık 35 milyon Alzheimer hastası bulunmaktadır. Bu rakam gün geçtikçe artmakta özellikle son 10 yılda hasta sayısının, bu rakamın iki katına çıkması beklenmektedir. Özellikle 60 yaşından büyük, yaşlı hastalar için bu hastalığa yakalanma riski oldukça fazladır. Peki, sizler ister hasta yakınları olun ister hasta bakıcılar, bu durumdaki hastalar için ne yapabilirsiniz?

Öncelikle bu hastaların, özellikle hafıza kaybı yaşadığı göz önünde bulundurulmalı, bu hastalara hoşgörü gösterilmeli ve kişiyi anlayarak ona saygı duyulmalıdır. Unutmayın Alzheimer hastalığının tedavisi yoktur, bu yüzden bu hastaların gönüllerinin hoş tutulması, onların mutluluğu açısından çok önemlidir.

Alzheimer’ı olan her kişi farklıdır, bu yüzden her biriyle farklı iletişim yolları denemeniz gerekebilir. Hastanın ilgisini çekmek, beden dilini kullanarak anlaşmaya çalışmak gibi yollar denenebilir. Bu tip durumlarda hasta bakıcılar, özellikle eğitim görmektedir ve iletişim konusunda tam donanıma sahiptirler. Bu şekilde hastayla olan diyaloglar artar ve hastanın hayattan zevk alması bir nebze sağlanmış olur.

Öfke krizleri, neredeyse birçok hastanın yaşadığı bir durumdur. Siz de, bu gibi durumlara öncelikle hazırlıklı olmalısınız. Sakin kalmaya özen gösterin; hastayı cezalandırmadan, eğer aşırı şiddet varsa bir uzmandan yardım alarak hastayı da sakinleştirmeye özen gösterin.

Sebepsiz uzaklaşmalar ve gezinmelere karşı hazırlıklı olun. Alzheimer hastaları genellikle kendi başlarına haber vermeden uzaklaşma eğiliminde olabilirler. Bu gibi durumlarda evdeki odaları ya da dış kapıyı kilitleyebilir, tüm bunlara ek olarak hastanın adres bilgilerinin yazılı olduğu bir nesne taşıması sağlanabilir. Böylece hasta kaybolsa bile bulunması açısından bir kolaylık sağlayabilir. Fakat hasta bakıcılar, hastalara gereken ilgi ve özeni gösterdikleri için, kayıp vakaları hasta bakıcı gözetimindeki hastalarda daha az görülmektedir.

Son olarak hastanın fiziksel etkinlikleri ve motor becerileri zayıfladığından bazı günlük işleri bile kendi kendilerine yapamayabilirler. Bu yüzden gereken ilgi ve alakayı sizin göstermeniz gerekmektedir. Tedavisi olmayan bu hastalığın hastayı yaşama küstürmemesi için, bu önerileri göz önünde bulundurmakta fayda vardır. Siz de eğer bu yakınlarınıza bakamayacak durumda iseniz, hastanızı bir hasta bakıcıya güvenle emanet edebilirsiniz.

Bir önceki yazımız olan Hasta Bakıcısı Seçerken Önemsenmesi Gerekenler başlıklı makalemizde hasta bakıcı, hasta bakıcı olmak ve hasta bakıcı seçmek hakkında bilgiler verilmektedir.

Comments for this post are closed.

Hasta Bakıcı Seçimi Uzun Soluklu Bir Hayat Tarzı Seçimidir

Aile içerisinde hasta birisinin olması, en küçük rahatsızlıkta bile tüm bireyleri etkilerken, bir de daha büyük …

Hasta Bakıcı ve Önemi

Hastalık, iki farklı kaynaktan meydana gelir: genetik faktörler, çevresel şartlar. Bazen de çevresel şartlar nedeniyle …

Hasta Bakıcı Kimdir ve Nasıl Olunur?

Bir hastanın bakımı, onun tedavi sürecinin olmazsa olmaz bir parçasıdır. Özellikle ağır hastalıklarda bu bakım …