Hasta Bakıcı ve Önemi
Hastalık, iki farklı kaynaktan meydana gelir: genetik faktörler, çevresel şartlar. Bazen de çevresel şartlar nedeniyle genetik faktörlerin tetiklenmesi, zaten zayıf olan hastalık geninin ortaya çıkması gibi vakalar ile karşılaşmak mümkün olur. Genlerinde akciğer sorunları olan birisi için sigara tüketimi mevcut sorunun hızlıca ortaya çıkmasına sebebiyet verirken genlerinde böyle bir problem olmayan bireyin sigara içse dahi diğer gruba oranla daha sağlıklı akciğerlere sahip olduğu görülür. Tabi böyle bir sav sigaranın zararlarını örtmez; zira sigara vücudun her sistemine, her organına, her bölgesine olumsuzluk katar. Sigaranın hava yoluyla yayılması, tüm vücudu dolaşarak atardamarlar ile toplardamarları kullanmasına imkan verip hastanın ciddi oranda zafiyet yaşamasına neden olur.
Hasta, hangi yaşta olursa olsun belirli bir tedavi uygulamasına ihtiyaç duyacağından bu tedaviyi ya kendisi uygular ya da dışarıdan birinin bunu gerçekleştirmesini bekler; dolayısıyla hasta bakıcı kavramı otomatik olarak ortaya çıkmış olur. Kimi hastalıklar belirli dönemleri kapsarken kimileri de ömür boyu şekilde hastanın yaşamına etki eder; hasta bakıcı, her iki grup adına da hastayla ilgilenir fakat ömür boyu olan durumlarda daha çok görev aldıkları görülür. Kısa dönemli rahatsızlıklar genellikle hastanın çevresiyle atlatılmaya çalışılırken uzun süreli sıkıntılarda ek destek alınması, herkesin kendi işini yapabilmesi adına büyük önem taşır.
İdeal Hasta Bakıcısının Görevleri!
İdeal hasta bakıcı,
- Hastanın mevcut yaşam fonksiyonlarını artırmaya yönelik faaliyetler geliştirir. Yürüyüş, eğlenme, oyun oynama, iyi beslenme…
- Hastanın alması gereken ilaçları eksiksiz bir şekilde almasını sağlayarak muhtemel hastalıkların önünü keser.
- Karşılaştığı hastalıklarda duygusal davranmak yerine tamamen profesyonelce hareket edip işine duygularını karıştırmaz.
- Hastanın temizliğinden beslenmesine, giyiminden eğlenmesine kadar tüm sorumluluğu alarak mevcut gereklilikleri yerine getirir.
Hasta bakıcının gerçekleştireceği görevleri bu şekilde sıralamak mümkünken kendilerine yenilerini eklemek de pek kolay olur; fakat temelde çalışan hasta bakıcıdan hastayı rahat ettirmesi, hastalığın olumsuz etkilerini hastadan uzak tutması ya da hastanın bunları düşünmesini engellemesi gibi yaklaşımlar istenir. Danışman firmalar, bu yaklaşımları yerine getirecek bakıcı adaylarını bin bir teste tabi tuttukları için arzuladığınız bakıcıyı emrinize sunar.
Bir önceki yazımız olan Hasta Bakıcı Kimdir ve Nasıl Olunur? başlıklı makalemizde hasta bakıcı, Hasta Bakıcı Kimdir ve Hasta Bakıcı Kimdir ve Nasıl Olunur hakkında bilgiler verilmektedir.