Alzheimer Hastaları İçin Doğru Hasta Bakıcı Nasıl Seçilmeli?
Çeşitli rahatsızlıklar sonucu bakıma muhtaç olan pek çok hasta vardır. Bu hastaların tedavi sürecinde ve tedavi sonrasında iyi bir bakım görmeleri gerekir. Bu hizmeti sağlayan kişilere hasta bakıcı denir. Hastanın tüm ihtiyaçlarını doğru şekilde yerine getirmek ile görevli olan bu kişilerde aranan en büyük özellik tecrübedir. Tecrübeli bir hasta bakıcının bulunması meydana gelebilecek sorunların önüne geçilmesini sağlar. Ameliyat olmuş, felçli, yarası bulunan ya da zaman zaman kriz geçiren hastalara karşı farklı muameleler uygulanmalıdır. Bu sebeple hasta bakıcı seçilirken mevcut hastanın durumunda birine daha önceden bakmış bir bakıcıyı seçmek ön planda tutulmalıdır.
Fiziksel kabiliyetleri sınırlı olan bireylerin bakıcıya ihtiyaç duyduğu gibi zihinsel faaliyetleri sınırlı olan bireylerin de bakıcıya ihtiyacı vardır. Alzheimer hastalığı kişinin hafızasını yavaş yavaş yitirmesi olarak bilinir. Belleğindeki mevcut bilgileri yitiren hasta, belli bir zaman sonra günlük hayatındaki aktivitelerini tek başına yerine getiremez hale gelir. Böyle bir durumda da hasta bakıcıları kurtarıcı durumundadır. Alzheimer hastası birine bakıcılık yapacak birinin son derece sabırlı bir insan olması gerekir. Hasta zaman zaman defalarca söylenen sözü tekrar tekrar sorabilir. Bakıcı hastaya nazik davranmalı ve onu incitmemelidir. Ayrıca hasta kişi, hastalık ilerledikçe ihtiyaçlarını gideremeyecek duruma gelebilir. Bakıcı buna hazırlıklı olmalı ve hastaya her zaman destek olmalıdır. Hasta bakıcının bir diğer görevi ise hasta için güvenli bir ortam hazırlamaktır. Evin içerisinde bulunan ve hasta için tehlikeli olabilecek eşyalar, ilaçlar ve kimyasallar doğru bir şekilde düzene konmalıdır. Hastanın sağlığı ve emniyeti bir bakıcı için en önemli konu olmalıdır. Bu sebeple hasta bakıcısı temini sırasında hastanın geçmişte baktığı hastalar ve bu hastaların bakıcıdan memnun kalıp kalmadığı iyice öğrenilmelidir.
Hastaya bakıcılık yapacak kişinin ne çeşit bir hastalıkla mücadele eden birine baktığını öğrenmesi oldukça önemlidir. Hastalık hakkında bilgi sahibi olmayan bakıcılar hastaya nasıl davranmaları gerektiğini de bilemezler. Bundan dolayı öncelikli olarak hastalıkla ilgili yeterli bilgiye sahip olan bireyler bakıcı olarak seçilmelidir. Böyle bir bakıcı bulunamaz ise öğrenmeye açık bir bakıcı temin edilebilir.
Bir önceki yazımız olan Ağır Hasta Bakımı başlıklı makalemizde Ağır Hasta Bakımı, Ağır Hasta Bakımı yapmak ve hasta bakımı hakkında bilgiler verilmektedir.