Hasta Bakıcı Nasıl Olmalı ve Nasıl Olmamalı?
Hasta bakıcı, hastanın tüm yatak ve tedavi süresince yanında olan ve bakımından sorumlu kişidir. Bu yüzden hasta ve hasta bakıcı arasındaki uyum çok önemlidir. Hasta, hasta bakıcısına güvenmezse, onun yanında kendini rahat hissetmezse ayrıca strese girecek ve bu durum hastalığını daha da olumsuz yönde etkileyecektir. Bu yüzden önce hastanın hasta bakıcısına güvenmesi ve kendini onunla rahat hissetmesi önemlidir. İkinci olarak hasta bakıcı işini severek ve tüm sorumluluklarının farkına vararak yapan biri olmalıdır. Hastanın en kötü anlarında onu rahatlatmalı, asla paniğe kapılmamalı ve donup kalmamalıdır. Bir hasta bakıcı her an her kötü durumla karşılaşma ihtimalinin farkında olmalıdır.
Hasta fenalık geçirebilir, bayılabilir, kusabilir hatta hayatını kaybedebilir. Hasta bakıcı her durumda soğukkanlılığını koruyup duruma müdahale etmeli ve gerekli kişilere haber vermelidir. Aynı zamanda hasta bakıcı, sorumlu olduğu hastanın hijyeninden de sorumludur. Yatağının, çarşafının, üzerindeki giysilerin ve bedeninin temizliğine dikkat etmelidir. Kendisi de hastanın yanına gelirken, temiz giysiler giymeli, sigara içmemeli, soğuk algınlığı ya da gribal bir enfeksiyonu varsa maske kullanmalı, hastaya karşı çok titiz ve dikkatli olmalıdır. Hasta bakıcı hastanın psikolojisine de önem vermelidir. Ona hep kendisini iyi hissettirecek sözler söylemeli, asla kötü davranmamalı, kaba saba konuşma ve davranışlarda bulunmamalıdır. Hasta psikolojisinden anlamalı ve kendisine bağıran bir hasta karşısında dahi soğukkanlılığını koruyup, büyük bir saygı ve öz veriyle işine sarılmalıdır. Hastanın ağrısı olabilir, bilinci yerinde olmayabilir, ameliyatlı ya da yatalak bir hasta ile ilgileniyor olabilir bu durumlarda hasta bakıcı hangi hastaya nasıl davranacağını bilmelidir. Hastanın bağlı olduğu medikal aletler hakkında da bilgisi olmalı ve acil bir durum halinde medikal aletlerin ne demek istediğini anlamalıdır. Hastanın aniden kalbi ya da solunumu durabilir. Hasta bakıcı soğukkanlılıkla doktora ya da hemşireye haber vermeli, paniğe kapılmamalı ve asla yavaş hareket etmemelidir. Bir hastanın hayatının kendisinin ellerinde olduğunu unutmamalıdır. Hasta nasıl olsa uyuyor deyip günlük işlerini yapmak üzere hastasını asla uzun süre yalnız bırakmamalıdır.
Bir önceki yazımız olan Hasta Bakıcı Meslek Elemanları Hakkında Bilgi başlıklı makalemizde hasta bakıcı, Hasta Bakıcı mesleği ve hasta bakıcı olmak hakkında bilgiler verilmektedir.