Hasta Bakıcısı Görevleri
Hastalarınızın bakımını üstlenmesi üzere görevlendireceğiniz hasta bakıcı adaylarının özenle seçilmesi gerekmektedir. Günlük hayatın koşuşturmasına kapılarak ilgi göstermeniz gereken hastalarınıza yeterli ilgiyi veremeyebilirsiniz. Fakat çeşitli hastalıklardan muzdarip olan bireyler düzenli bakıma ihtiyaç duyarlar. Hasta kendine bakamaz duruma geldiği vakit hasta bakıcısı devreye girer. Hasta bakıcısı adaylarını birçok görev beklemektedir. Bu görevler arasında en önemlisi hasta ile yakından ilgilenmek ve gereken samimiyeti sağlayabilmektir. Hasta bakıcısı, konusunda uzman olmalı ve tedavi kabiliyetine sahip olmalıdır. Tedavi kabiliyetine sahip olmayan bir bakıcı hastalığa farklı boyutlar kazandırabilir ve hastalığın gidişatında ilerlemeye neden olabilir. Hastanın bakımı sırasında kullanılacak olan malzemeleri hazırlar ve hastanın odasını steril hale getirir. Bakıcı, hasta ile ilgilenen doktora her ay hastalığın gidişatı hakkında rapor vermek ile yükümlüdür. Kişisel temizliğini düzenli olarak gerçekleştiremeyen hastaların kişisel temizlikleri bakıcılar tarafından yapılır. Hasta bakıcıların en az 2 yıllık bakıcılık eğitimi almış olmaları tavsiye edilir. Hasta yakını veya hastanın maddi durumu bakıcı tutmak üzere yeterli değilse, devlet hasta için uygun bakıcıyı temin etmektedir.
Hasta bakıcısı, hastanın biyolojik ve psikolojik durumunu yakından takip etmeli ve gereken uygulamayı gerçekleştirmelidir. Hastalık psikolojisi, hastayı büyük bir buhranın içerisine sürükleyebilir. Bunun önlenmesi üzere hastaya keyif verecek çeşitli faaliyetler yapılmalıdır. Hasta, düzenli olarak ağrılarını hafifletecek ve kaslarını güçlendirecek egzersizlere tabii tutulmalıdır. Egzersiz sonrasında hafif bir masaj hastaya uygulanır ve ağrıların giderilmesi amaçlanır. Hasta bireyin yatağının uygun şekle getirilmesi, çarşaf ve yastık kılıflarının yıkanması gibi düzenlemeleri yapmak da hasta bakıcının görevleri arasında yer almaktadır. Bakıcı, hastanın yakınları ve ailesini hastalık hakkında ve hastalığın gidişatı hakkında bilgilendirmekle yükümlüdür. Bakıcı, hasta yakınları için çeşitli önlemler almalı ve kendini bulaşıcı olabilecek hastalıklara karşı korumalıdır. Hastanın bulunduğu alanın temiz tutulması önemlidir. Hastanın bulunduğu oda düzenli olarak temizlenmeli ve havalandırılmalıdır. Odanın çok sıcak veya çok soğuk olup olmadığına dikkat edilmelidir.
Hastanıza kusursuz bir bakım sunmak üzere size en verimli hizmeti sağlayabileceğini düşündüğünüz hasta bakıcıyı seçmenizi tavsiye ederiz.
Bir önceki yazımız olan Herkes Hasta Bakıcı Olabilir mi? başlıklı makalemizde hasta bakıcı, hasta bakıcı olmak ve Hasta Bakıcı olunur mu hakkında bilgiler verilmektedir.